komorastomatologa.com

Zavod za stomatologiju Banja Luka u posjeti vrtiću „ Kolibri“

Svjetski dan oralnog zdravlja ima za cilj da nizom internacionalnih, nacionalnih i lokalnih promotivnih aktivnosti ukaže na važnost očuvanja oralnog zdravlja u opštem zdravlju stanovništva, te promocija oralne higijene, odnosno higijene usta i zuba. Glavni slogan kampanje ove godine je „ Svjetski dan oralnog zdravlja 2014, proslava zdravih osmjeha.“


Zadatak stomatološkog zdravstvenog vaspitanja je da informiše pojedinca i društvo o značaju očuvanja oralnog zdravlja i načinu održavanja oralne higijene.
Karijes je svakako, posebno kod mladih daleko najzastupljenije oboljenje usne duplje, ali i najčešća patologija uopšte. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 60% do 90% djece i skoro 100% odraslih osoba boluje od karijesa. Većina oboljenja zuba danas se može adekvatnim higijenskim navikama uspješno spriječiti.

Epidemiološki indeksi koji služe kao pokazatelji stanja zdravlja usta i zuba populacije, ukazuju na izuzetno loše stanje zdravlja usta i zuba u Republici Srpskoj. Prema najnovijim istraživanjima prosječan broj karioznih zuba po osobi ( KIP indeks) kod trinaestogodišnjaka je 7, a svega 2% djece ovog uzrasta je bez karijesa. U većini evropskih zemalja KIP indeks je oko 1.Zdravlje zuba kod trudnica je izuzetno loše, čak 54% trudnica ima izuzetno visok rizik za razvoj karijesa, što za posljedicu ima zabrinjavajuće stanje mliječne denticije kod njihove djece gdje je kod 95% šestogodišnjaka dijagnostikovan karijes na mliječnim zubima, a kod 50% karijes na tek izniklim prvim stalnim molarima.

Posljednjih godina veliki broj naučnih studija ukazuje da je neophodno mijenjati osnovne paradigme kada je riječ o zdravlju zuba pri čemu se ističe da je sa preventivnim aktivnostima neophodno početi u trudnoći i u prvoj godini života.Brojni su dokazi koji ukazuju da pojava karijesa u ranom djetinjstvu,tj. mliječnoj denticiji stvara uslove u usnoj duplji koji značajno otežavaju prevenciju stalne denticije. U skladu sa tim su i najnovije preporuke SZOkoja je postavila ciljeve do 2020. godine koje ukazuju da preventivne aktivnosti trba usmjeriti na trudnice i djecu predškolskog uzrasta, te stvaranje okruženja koje podstiče oralno zdravlje. One predviđaju i povećanje broja šestogodišnjaka bez karijesa, te smanjenje KIP-a kod dvanaestogodišnjaka ispod 1, uz preporuku da preventivne aktivnosti treba bazirati na osnovu naučno potvrđanih činjenica ( evidence based praktice). 

Zavod za stomatologiju Banja Luka uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u saradnji sa Katedrom za preventivnu i dječiju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci, a u skladu sa najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije ove godine fokusira zdravstveno-vaspitne aktivnosti na djecu predškolskog uzrasta koja tek usvajaju odgovarajuće obrasce ponašanja.

U okviru obilježavanja ovog dana, posjećen je vrtić „ Kolibri“ u Banjaluci gdje je izvedena edukacija o načinu održavanja oralne higijene i pravilnim tehnikama pranja zuba. Svoj djeci vrtića su uručeni poklon paketi koji sadrže sredstva za održavanje oralne higijene (četkice za zube, zubne paste, uputstva za roditelje o značaju i načinu očuvanja oralnog zdravlja).