komorastomatologa.com

Prim.dr Kemal Halimović – svečana tribina

U srijedu 14.decembra 2011. godine, u amfiteatru Medicinskog Fakulteta u Banjoj Luci, sa početkom u 18 časova, u organizaciji Komore doktora stomatologije, održana je svečana tribina  pod radnim naslovom: „Razvoj stomatološke službe u drugoj polovini dvadesetog vijeka“. Tribina je posvećena obilježavanju 90 godina života, najstarijeg stomatologa u RS i BiH dr Kemala – Keme Halimovića.

Dug i ispunjen život daje i odgovarajuću biografiju:

Prim. dr stomatologije Kemal-Kemo Halimović rođen je 11. januara 1922. godine u Banjoj Luci. Osnovno školovanje i Gimnaziju završio je u rodnom gradu. Nakon toga, upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje ostaje četiri semestra. Iz porodičnih razloga mora da prekine studiranje i vraća se u Banja Luku. Potom upisuje Višu zubarsku školu u Sarajevu i uz priznavanje pojedinih ispita sa fakulteta, uspješno je završava 1951. godine. Iste godine se zapošljava u tadašnjoj Zubarskoj ambulanti u Banjoj Luci i dugi niz godina obavlja dužnost šefa ambulante, sve do prelaska ambulante u polikliničku stomatološku službu, septembra 1974. godine. U međuvremenu, vandredno upisuje Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na kom uspješno diplomira 1964. godine. Jedna rečenica, istrgnuta iz razgovora sa prim. dr Halimovićem, mnogo govori o njegovom radu:….“kad sam došao da radim bilo je 16 zaposlenih, a kada sam otišao, bilo ih je 116!!!“ Bio je predsjednik Savjeta za kulturu SO-e Banja Luka, član Republičkog savjeta za zdravlje BiH (u vrijeme kada stomatološka služba doživljava enorman razvoj), predsjednik Savjeta za pozorišnu umjetnost, član organa upravljanja Regionalnog Medicinskog centra, a kasnije SOUR-a, sekretar Društva ljekara BiH-podružnica Banja Luka, član redakcije lista „Glas“, član uprave FK „Borac“. Dr Halimović, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, od kojih izdvajamo: Orden zasluge za narod sa srebrnom zvijezdom, Povelja grada Banja Luka, Povelja društva ljekara BiH, Počasni primarijat, Povelja stomatološke službe za svestrano angažovanj na otvaranju prvih preventivnih ambulanti, počasne plakete lista „Glas“ i FK „Borac“ itd.

Ovako bi glasila kratka novinarska vijest.

Samo oni koji su imali sreću da lično prisustvuju tom događaju mogu ispričati koliko je to nezaboravno veče bilo nabijeno emocijama. Od samog ulaska doktora Keme u amfiteatar, u kome su se već okupili članovi Komore, zatim njegovi saradnici iz vremena kada je bio načelnik Stomatologije, njegovi đaci iz banjalučke Medicinske škole, prijatelji i poštovaoci, osjećala se neskrivena radost zbog susreta sa dragim licima. Organizator se postarao da to prati i prigodna muzika iz tog vremena. Doktor Kemo kao i većina koja je prišla da se pozdravi nije mogao da sakrije suze niti podrhtavanje glasa.

Nakon što nas je profesor Šuščević upoznao sa najosnovnijim podacima iz njegovog veoma bogatog i sadržajnog života, dr Halimović nas je, u pedesetak minuta pripovjedački zanimljivo, podsjetio na to vrijeme entuzijazma, stvaralaštva i izgradnje ne samo u stomatologiji nego u društvu kao cjelini. Priču su upotpunjavale fotografije iz tog perioda.  Komentarišući kako i kojim povodom su nastajale, često je morao da zastane kako bi savladao emocije.

Njegovi naslednici na čelu banajlučke stomatologije, dr Jamila Papić, dr Velid Maglajlić i dr Slavko Pećanac, svako iz svoga ugla vrlo toplo i sa velikim poštovanjem govorili su o doktoru Kemi i njegovom odnosu prema saradnicima, pacijentima i velikom doprinosu razvoju stomatologije.

Doktor Kemo, po prirodi nemirnog duha je u svom dugom i sadržajnom životu,  bio i stizao svuda, od novina, preko sporta, strukovnih asocijacija i institucija kulture pa do pozorišta, gdje je bio glumac, reditelj i član uprave. Iz tog vremena je ostalo prijateljstvo sa doajenom Narodnog pozorišta Republike Srpske, jednim od najboljih tumača Kočićevih likova, Boškom Đurđevićem, koji je  to veče govorio dijelove Kočićevih zapisa iz Crne kuće.

Na mnoge zajedničke prijatelje i boemsko vrijeme provedeno sa njima podsjetio je profesor univerziteta u penziji Zdravko Marjanac. O vremenu kada je bio predavač predmeta Higijena u Medicinskoj školi, govorio je dr Dragutin Ilić. Bila je to prilika da još jednom u ime svojih školskih drugova zahvali doktoru Kemi, na očinskom odnosu prema njima, kada su njegove časove čekali sa radošću, jer im je govorio: „Vi ćete djeco lekciju iz higijene naučiti, ali da vidimo šta vas sve čeka u životu, da se za to dobro pripremite“. Da je dobro podučavao, govori i to što ga nisu zaboravili.

Komora doktora stomatologije RS dodjelila mu je  Povelju za izuzetne rezultate na unapređenju stomatološke nauke i struke 25.09.2004. godine i time dokazala da ga nije zaboravila. Ova tribina je dokaz za to.


O održanoj tribini, dr Halimović je rekao:

„Doživjeti 90 godina je rijedak jubilej i zahvaljujem se mojim bivšim đacima Medicinske škole koji su priredili svom profesoru ovu svečanost i tako mu odali dostojno priznanje. Vrlo sam uzbuđen i duboko, do suza ganut. Ovake svečanosti su melanholične i sjetne. To je jesen života kad se beru zreli plodovi što su nastali kroz bezbroj muka i napora. Jako sam obradovan brojnom prisutnosti onih koje volim i koji su uvijek voljeli ljude. Duboko se zahvaljujem svima koji su uložili napor da ovaj skup bude na zavidnom i dostojanstvenom nivou. Hvala na brojnom prisustvu tehničarima, doktorima stomatologije, Slavku Pećancu, Jarmili Papić, Velidu Maglajliću. Posebnu zahvalnost dugujem dr Vesni Jović za sve što je učinila i čini brinući za moje zdravlje i liječenje. Još na kraju bih se zahvalio inicijatorima ovog dostojanstvenog skupa, prof. dr Šušćeviču, dr Draganu Iliću i prof. dr Zdravku Marjancu.“

Kao recept za sadržajan, srećan i dug život doktor Kemo je na kraju, na osnovu svoga dugog životnog iskustva,  uputio jasnu poruku :

“Volite se ljudi“
.

Mi mu se pridružujemo.

***

U Komoru doktora stomatologije stiglo je pismo dr Dragutina Ilića, jednog od inicijatora ove tribine, koje u cijelosti dostavljamo:

Poštovani predsjedniče Komore doktora stomatologije, cijenjeni kolega Slavko,

Nakon izuzetno lijepo osmišljenog programa svečane tribine, posvećenoj najstarijem stomatologu u RS i BiH, doktoru Kemalu – Kemi Halimoviću, a povodom njegovog devedesetog rođendana, održanoj 14. decembra u amfiteatru Medicinskog fakulteta,  ime inicijatora – učenika Srednje medicinske škole u Banjoj Luci, generacija 1963/1967., najsrdačnije zahvaljujem.

Takođe zahvaljujem kolegici Vesni Jović i mome školskom drugu profesoru Medicinskog fakulteta Dušanu Šuščeviću, ne samo na doprinosu u organizaciji ovog prelijepog događaja, nego i na svakodnevnoj brizi za našega dragog učitelja doktora Kemu.

Posebno želim istaći  Vaš lični doprinos, kako u pripremi tako i u realizaciji, gdje ste pokazali izuzetne recitatorske sposobnosti i tako učinili da naša ideja dobije onaj emotivni naboj, pun ljudske topline koju smo svi osjećali  prema našem doktroru Kemi.

Bilo je zadovoljstvo slušati doktora Kemu kada je uz mnoštvo duhovitih anegdota,govorio o razvoju stomatološke službe u Banjoj Luci u drugoj polovini prošlog stoljeća.  Svi prisutni, kako njegovi saradnici iz toga vremena, tako i mi njegovi đaci, a posebno mlade kolege bili smo zadivljeni bistrinom uma u tim godinama.

Šteta je što to nije mogla da čuje i vidi šira stručna javnost i građani, zbog neprofesionalnog odnosa sredstava informisanja, koja su uredno obaviještena.

Još jednom čestitke Komori i njenom predsjedniku kolegi Slavku Pećancu, na nadsve ljudskom odnosu prema  doajenu stomatologije Dr Kemalu Halimoviću. Nadam se da će ga slijediti mlađi i da neće zaboraviti i druge zaslužne za razvoj stomatologije.

Dr Dragutin Ilić