komorastomatologa.com

Obavještenje presjednika Komore RS

Poštovane koleginice i kolege,

Prije svega želim da vas pozdravim u nadi da ste mi svi zdravi i da ova teška situacija, kroz koju zajedno prolazimo, ostavi što manje posljedica po sviju nas.
Tehnička služba Komore je svih ovih dana prikupljala podatke, koje ste slali i analizom smo došli do saznanja da u ovom trenutku ne radi oko 376 privatnih ambulanti u RS, odnosno oko 1.100 zdravstvenih radnika, odnosno saradnika.

Sagledavajući vrlo tešku situaciju, isto tako smo uputili ka Ministarstvu finansija i Privrednoj komori RS, prijedlog mjera na koji način da se pomogne vlasnicima privatnih stomatoloških ambulanti, a da pritom ne dođemo u situaciju da pojedine ambulante, zbog teške finansijske situacije, bivaju prinuđene da otpuštaju doktore stomatologije, asistente, kao i nemedicinski kadar.

S tim u vezi, jutros sam se sastao sa predsjednikom Privredne komore, regija Banja Luka, gospodinom Goranom Račićem, gdje mi je predočen prijedlog mjera,usaglašen sa predstavnicima vlasti RS i dobio sam obećanje da ćemo i mi biti uvršteni, zajedno sa ostalim djelatnostima, kojima je u ovom trenutku zabranjen rad i važiće samo za one ambulante, koje ne budu otpuštale radnike.

Kao što ste i čuli putem medija, za mart mjesec poslodavci ( vlasnici privatnih stomatoloških ambulanti ) treba da isplate neto platu svojim zaposlenima, dok će država snositi doprinose. Takođe, molio bih vas da se konsultujete sa svojim knjigovođama, koji su odlično upoznati sa ovim stvarima.

Za april i maj mjesec,ukoliko mjere zabrane ostanu na snazi, prijedlog od strane zvaničnika je bio da će država isplatiti za svakog radnika, bez obzira na stručnu spremu,minimalnu platu u RS zajedno sa doprinosima 777,12 KM, ali pod uslovom da se ne otpuštaju radnici.

Takođe, korisnici kredita, bilo pravna ili fizička lica, će biti u mogućnosti da stave moratorijum na isplatu rata kredita minimalno tri mjeseca.
Pravni osnov za gore navedene stvari će se donositi sledeće sedmice, nakon što se proglasi vanredno stanje, jer u današnjim okolnostima je vrlo sporo donositi bilo kakve uredbe, naredbe, pravilnike, zakone itd…

Zbog pritužbi velikog broja kolega, naročito iz istočnog dijela RS,koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, na nedostatak zaštitne opreme, ponovo smo ispred Komore uputili dopis direktoru Instituta za javno zdravlje RS. U današnjem telefonskom razgovoru sam ga molio, da uputi svim direktorima domova zdravlja dopis, kojim traži da se zaštitna oprema dospjela u domove zdravlja, ravnomjerno distribuira i ka stomatološkim službama.

O svim daljnim aktivnostima Komore, bićete detaljno obavještavani putem e-maila, a takođe tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja i nedoumice, a vezano za trenutnu situaciju.

Čuvajte sebe i svoju porodicu i radite samo ono što vas u ovim trenucima čini sretnim.

S poštovanjem!

Predsjednik Komore

spec. dr Saša Dabić,
oralni hirurg,implantolog