komorastomatologa.com

Sastanke Parlamenta Svjetske stomatološke federacije (FDI World Dental Federation)

U sklopu Svjetskog stomatološkog kongresa, održanog 26-28.9.2023. godine u u Sidneju, Australija, Svjetska stomatološka federacija (FDI World Dental Federation) održala je sastanke Parlamenta kako bi  odluke o ključnim pitanjima donijeli članovi Generalne skupštine i Savjeta koji imaju pravo glasa.

Generalna skupština je najviše zakonodavno i upravljačko tijelo FDI. Generalna skupština sastaje se jednom godišnje i uspostavlja politike FDI, strateški plan, misiju i ciljeve, te nadzire progres njihovog ostvarenja. Na sastanku Generalne skupštine, 26.9.2023. godine, članovi koji imaju pravo glasa donijeli su značajne odluke glasanjem: izbor članova Savjeta i naučnog komiteta, odobrenje izjava o politici za 2023. godinu, odobrenje organizacione strategije FDI, kao i odobrenje stava FDI o smanjenju unosa šećera.

U jakoj konkurenciji predstavnika nekoliko različitih zemalja svijeta, predstavnica Komore doktora stomatologije Republike Srpske, prof. dr Verica Pavlić, dr stom, bila je jedan od kandidata za FDI naučni komitet. Iako je njena prezentacija izuzetno dobro ocijenjena, što je pokazao i veliki broj glasova, na kraju se plasirala na visoko treće mjesto. Novoizabrani članovi naučnog odbora su:

  • predsjednik- prof. Jeffrey Platt, Sjedinjene Američke Države;
  • član- dr Walter LAM Yu Hang, Hong Kong, Kina.

Pored njih, izabrani su i predstavnici Savjeta:

  • predsjednik- asist. prof. Nikolai Sharkov, Bugarska;
  • član- prof. dr Hiroshi Ogawa, Japan;
  • blagajnik- prof. Young Guk Park, Koreja.

Čestitke prof. dr Verici Pavlić, dr stom, na aktivnom učešću u izboru za FDI naučni komitet i zalaganju za sprovođenje jednog od prioritetnih ciljeva Komore doktora stomatologije Republike Srpske, a to je internacionalizacija, odnosno, prepoznatljivost Komore i njenih članova na globalnom nivou.

Sljedeći Svjetski stomatološki kongres biće održan 12-15.9.2024. godine u Istanbulu, Turska.

Više informacija možete naći ovdje FDI rezultati glasanja 2023