Predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske, prim. dr Mladen Mišeljić, sastao se u Banjaluci sa predstavnicima Stomatološke komore Federacije BiH.

 

 Stomatološka komora Srbije, Stomatološka komora Crne Gore i Komora doktora stomatologije Republike Srpske 3. novembra 2017. godine, u Budvi, potpisali su Memorandum o saradnji u cilju unapređenja uslova za učešće u uređenju položaja stomatologa i donošenja regulativa, kao i u procesu unapređenja edukacije članova komora.

 

U Službenom glasniku Republike Srpske (90/17) objavljen  novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (koji stupa na snagu 10.10.2017. godine), po kojem su sva lica koja rade u oblasti stomatologije stavljena  pod sanitarni nadzor (član 20. stav 1. tačka 8.).

To podrazumijeva da ova lica moraju obavljati sanitarne preglede nakon zaposlenja i kasnije svakih šest mjeseci.

 

 

Poštovani članovi Komore, 

Rukovodstvo Komore doktra stomatologije, na inicijativu kolega, pokrenulo je humanitarnu akciju za prikupljanje finansijske pomoći za troškove liječenja Gvozden Zorana, doktora stomatologije, specijaliste dječije i preventivne stomatologije iz Banjaluke.  

Dr Gvozden Zoranu, dijagnosticiran je Morbus neuroni motoril (ALS), bolest motornog neurona. U th koristi lijek koji nije na listi Fonda za zdravstveno osiguranje i koji samostalno nabavlja iz Japana. Odlukom Izvršnog odbora, kolegi je od strane Komore uplaćeno 3000KM, što pokriva samo mali dio potrebnog iznosa.

 

Obavještavamo vas da će se, u nastavku aktivnosti u postupku sertifikacije stomatoloških ambulanti, uz logističku pomoć Komore, organizovati predavanja iz urgentne medicine i pružanja hitne medicinske pomoći u stomatološkim ambulantama.

Voditelj ove edukacije je dr Srđana Mijatović, specijalista urgentne medicine i član tima u postupku akreditacije i sertifikacije prema standardima za domove zdravlja i u postupku implementacije ISO standarda.

 

Svečanom Skupštinom, održanom 26. novembra 2016. godine, obilježeno je petnaest godina postojanja Komore doktora stomatologije Republike Srpske. Tom prilikom, u skladu sa Praviknikom o dodjeljivanju godišnjih nagrada, uručena su priznanja doktorima stomatologije i saradnicima Komore.  Radni dio Skupštine, održan je u novim prostorijama Komore, gdje je poslužen i koktel, a dodjela godišnjih nagrada upriličena je u restoranu „President“ u Banjoj Luci.  

 

U Banjoj Luci 10. 12. 2016. godine  preminuo je dr Slavko Pećanac. 

Slavko Pećanac rođen je 15. marta 1949. godine ovdje u Kosjerovu, od oca Ljubomira i majke Mileve. U Kosjerovu je završio prva četiri razreda osnovne škole, a od petog razreda školovanje nastavlja u Banjoj Luci u Osnovnoj školi „Mladen Stojanović“ (danas „Aleksa Šantić“), a potom u čuvenoj banjolučkoj Gimnziji.  

Diplomu doktora stomatologije stekao je na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu −1974. godine. Specijalizaciju iz bolesti usta i paradontologije završio je u Sarajevu. Dr Pećanac je bio prvi doktor stomatologije koji je u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini otvorio privatnu praksu. Prije 18 godina, osnovao je Udruženje privatnih doktora stomatologije Republike Srpske, i bio njegov prvi predsjedik. 

 

Na osnovu člana 94. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i člana 82.stav 2. Zakona o republičkoj upravi, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Službenom glasniku Republike Srpsku  broj 59, 19.jula 2016. godine  donio je Pravilnik o sprovođenju kontinuirane edukacije

 

 

 

 

Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, uputili smo dopis u vezi nelegalnog rada stomatoloških ambulanti i reklamiranja suprotno odredbama zakona.

Naš dopis upućen 17. juna 2016. godine, kao i odgovor glavnog republičkog zdravstvenog inspektora dr Desimira Miljić, nalazi se u nastavku.

 

Sertifikacija zdravstvenih ustanova je u sistem zdravstvene zaštite  Republike Srpske uvedena Zakonom o zdravstvenoj zaštiti 2009. godine i obavezna je za sve zdravstvene ustanove.

U postupku sertifikacije stomatoloških ambulanti, Komora doktora stomatologije, kao strukovno udruženje  zainteresovano  da svojim članovima olakša i ubrza put u postupku izrade seta dokumenata  i procedura za sertifikaciju stomatoloških ambulanti, odlukom Skupštine prihvatila je ponudu Instituta za javno zdravstvo RS za pripremu članova Komore za sertifikaciju kod Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite (ASKVA).

 
Ostavite svoju email adresu i primajte obavještenja iz Komore putem elektronske pošte.

Članstvo u Komori je obavezno za doktore stomatologije koji se profesionalno bave stomatološkom djelatnošću u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srpske.